CV Oppsett

Jeg har tidligere skrevet om hva CV-en din bør inneholde, men mange lurer på hvordan den bør se ut. Derfor tenkte jeg å skrive et eget innlegg som fokuserer på CV oppsett.

Som du allerede vet skal CV-en inneholde 7 ting:

  • Navn og personalia
  • Bilde (valgfritt)
  • Nøkkelkvalifikasjoner
  • Språk
  • Utdanning
  • Arbeidserfaring (med arbeidsoppgaver)
  • Referanser

Seriøst! That’s it!

Dette er så enkelt og greit at til og med jeg klarer det.

Men vi vil jo gjerne at CV-en også skal se bra ut. Det hjelper kanskje ikke stort om den inneholder de rette tingene, dersom den er dårlig utformet. Husk at søknaden og CV-en er arbeidsgivers første møte med deg, og vi ønsker derfor at begge disse skal presenteres ordentlig. Et ryddig og profesjonelt utformet CV oppsett gir et bilde av deg som person!

Okei, let’s get crackin’!

9 gode råd til det perfekte CV oppsett!

#1 Skrifttypecv oppsett

De tre første rådene i dette innlegget handler om helt basice ting, men som veldig mange glemmer. Dette er det aller viktigste du bør huske når du skal skrive din egen CV.

Vi ønsker ikke at arbeidsgiver skal slite med å lese hva som står. Det er ikke her energien hans/hennes skal brukes. Vi ønsker en CV som er lettleselig og behagelig å se på, og det første vi bør begynne med er skrifttypen.

De to beste skrifttypene å bruke i ditt CV oppsett er Arial og Georgia. Helvetica kan også funke, men jeg anbefaler at du bruker en av de to første. Dette er fordi at det er disse skrifttypene som er de beste å lese på en skjerm, enten du skriver blogg eller CV.

I denne videoen anbefaler de Helvetica så, okei da, den får godkjent. Legg også merke til hva du ikke bør bruke!

https://www.youtube.com/watch?v=seHfaSbxuJE

#2 Skriftstørrelse

Det samme gjelder her! Vi ønsker oss som sagt en lettleselig CV, og da kan ikke skriften være for liten.

Mitt beste råd er å bruke skriftstørrelse 14 – 18 på ALL teksten i din CV. Overskriftene kan for eksempel være størrelse 18, mens resten er størrelse 14 (som forøvrig er slik det er i dette blogginnlegget!)

Det sies også at man får dårligere syn av å glane på en skjerm, og i fremtiden vil større skrifttyper bli mer vanlig. Facebook har akkurat åpnet for å endre størrelsen på skriften din status!cv oppsett tekst

#3 Svart på hvitt

99% av alle bøker som er skrevet er skrevet med svart tekst på hvit bakgrunn, og det er det en grunn til. Svart på hvitt gir den perfekte kontrasten for å lese tekst.

For all del: Bruk svart tekst. Ikke eksperimenter med all slags rare farger fordi du tror at da skiller du deg ut og er kul. Å skille seg ut er veldig bra, men det er ikke måten å gjøre det på.

#4 Linjeavstand

Linjeavstanden bør minst settes til 1,5.

Dette gir en god leseropplevelse, og det gjør det enklere å finne frem til det man leter etter.

#5 Overskrifter

Bruk overskrifter i CV-en din. Ikke vær redd for å bruke tjukk skrift til å markere overskriftene, det er bare lekkert.

Som et minimum bør du bruke overskrifter for hver at de 7 delene som CV-en skal inneholde. Du kan også skrive «sub-headings» (mindre overskrifter for underdeler) dersom det er behov for det.

For eksempel kan dette være at du bruker en stor, god overskrift for «Arbeidserfaring», også bruker du mindre overskrifter for hver av jobbene, og vanlig skrift til å fortelle om arbeidsoppgavene.

Det er slik jeg liker å gjøre det.

#6 Layout

All tekst bør står midt på CV-en.

Dette er ikke et must, men det er mitt råd. Jeg gjør det slik i min egen CV, og synes det funker bra. Dette skaper gode, behagelige mellomrom til alle sider og gir leseren et inntrykk av god flyt mellom delene.

#7 Plassering av bildet

Jeg har plassert bildet oppe til høyre på min CV, men her er det flere muligheter. Det viktige er at bildet blir som en «bonusinformasjon», og ikke tar for stor plass. Bildet er det minst viktige i en CV, og er strengt tatt ikke nødvendig.

Derfor bør det også behandles på denne måten.cv oppsett bilde

Mine tips er:

  • Oppe til høyre
  • Oppe til venstre
  • Like under første del (Navn og personalia)

Bildet trenger ikke være større enn maksimalt 150 piksler bredt og 200 høyt.

#8 Ferskvare først

Jeg anbefaler å skrive det nyeste øverst.

Med det mener jeg at dersom du eksempelvis skal ramse opp utdanningen din, bør du skrive opp den siste utdanningen øverst, og gå kronologisk bakover/nedover. Det samme gjelder for arbeidserfaringen.

Dette er fordi arbeidsgiver er mest interessert i den du er IDAG og ikke den du har vært, og det er denne informasjonen han vil ha først.

cv oppsett ny

#9 Litt pynt!

Som sagt vil vi ha en lettleselig og behagelig CV, slik at arbeidsgiver enkelt kan finne det han/hun er ute etter. Vi ønsker oss også en ryddig CV, fordi CV-en er et speilbilde av deg og den utgjør arbeidsgivers førsteinntrykk.

MEN det betyr ikke at du ikke kan ha det morsomt med CV-en din og gjør noe ekstra ut av den. Jeg bruker litt «pynt» i min egen CV bare for å sette prikken over i-en. Forutsetningen er at pynten ikke forstyrrer selve innholdet.

Jeg bruker noen fargeklatter her og der bare for å gjøre CV-en mer visuelt innbydende. Disse er plassert i god avstand til all tekst slik at de ikke «blokkerer» noe informasjon. De skaper rett og slett bare litt liv i dokumentet, så det ikke blir trist og kjedelig.

Oppsummering

Jeg håper dette innlegget gjør arbeidet med din CV litt enklere.

Husk at du ikke må bli perfeksjonist, da blir du aldri ferdig. CV-en er hovedsakelig to ting: et oppslagsverk og et markedsføringsdokument. Ikke gjør det til noe det ikke er!

Hvis det er noe jeg kan gjøre for deg, så husk å ta kontakt. Jeg hjelper deg gjerne med søknaden eller CV-en din.

Blir også glad hvis du legger igjen en kommentar i feltet under! Hva føler du etter å ha lest dette?