Fordelene ved å jobbe hjemmefra

 

I de siste årene har arbeidsforholdene endret seg betraktelig. Tidligere var det mest frilansere som jobbet hjemme, men i dag er det mange som har oppdaget fordelene ved å jobbe hjemmefra. Det skaper noen roligere morgener, da man blant annet slipper å stresse med å rekke bussen eller toget til jobb. Barnefamilier nyter kanskje spesielt godt av litt roligere morgener med mer tid til familien.

Mange ønsker hjemmekontor

I 2020 hadde rundt 200 000 arbeidstakere en kontrakt som tillot at de jobbet hjemmefra en eller flere dager i uken. Nå i 2021 sier 70 av de spurte i en spørreundersøkelse at de kunne tenke seg å fortsette med hjemmekontor. Det er kanskje ikke så rart når man tenker på alle fordelene.

Det er unektelig deilig å kunne slippe det tidligere nevnte stresset om morgenen, og selvfølgelig også om ettermiddagen. Det blir lettere å få jobb og familieliv til å henge sammen uten at man blir fullstendig utslitt. Det er altså muligheter for mer søvn, mindre stress, færre utgifter til pendling, og større sjanse for å jobbe uten å bli forstyrret av skravlesyke kollegaer.

Det er selvfølgelig noen ulemper også. Det er lett å bli distrahert av å bare skulle sette på oppvaskmaskinen eller gå ut med søpla. I tillegg går du glipp av den sosiale kontakten, som for mange er veldig viktig.

Dette trenger du for å jobbe hjemmefra

Skal du jobbe hjemmefra bør du først og fremst ha et eget arbeidsområde. Noen har et egnet rom, andre lager seg et kontorhjørne i stua eller på soverommet. Hvordan du gjør det avhenger selvsagt av hvor mye plass du har og hva som fungerer for deg.

Videre er det viktig å ha en god og stabil internettløsning, en god stol, godt med lys og riktig arbeidsutstyr, som PC. Mange vil si at det eneste du virkelig trenger er datamaskinen og internett, men det å ha en egen plass å gå til kan bidra til å skille jobb fra fritid.

Fleksibel arbeidstid

Fleksibiliteten i arbeidstid gjør at det blir lettere å få utført oppgavene dine. Har du en tannlegetime på formiddagen, kan du jobbe litt om kvelden for å ta igjen for tapt tid. Trenger du en pause, kan du ta en litt lengre lunsj foran TV, og kanskje nyte sjakk VM. Denne spennende begivenheten vil nok en gang vise oss om Magnus Carlsen fremdeles har det som skal til for å slå andre sjakkmestere og beholde tronen en stund til. Det kan jo være fint å ha muligheten til å ta litt fri når spenningen er på sitt høyeste, og så jobbe det inn igjen om kvelden eller i helgen.

Mange tenker at det å jobbe hjemmefra betyr mange distraksjoner, og at det blir vanskelig å faktisk få gjort jobben sin. Det viser seg faktisk at de som har hjemmekontor en eller flere dager i uken faktisk jobber mer enn andre. Gode rutiner er likevel gode å ha. Det lønner seg å bestemme seg for å starte å jobbe på et bestemt klokkeslett, og så jobbe i en viss periode før det er pause.

Oppsummering

Å jobbe hjemmefra har blitt mer og mer vanlig. Mange har fått øynene opp for fordelene ved å slippe stress om morgen og ettermiddagen. Dette er tid man da heller kan bruke sammen med familien, til å trene eller til å utvikle seg innen jobben. Du trenger ikke mye for å jobbe hjemmefra, men datamaskin og stabil tilgang til internett er noe de fleste behøver for å utføre oppgavene sine. Videre kan det være fint med en spesifikk arbeidsplass, slik at du slipper å sitte i sofaen.