At vi nordmenn er glad i sommer, sol og spennende opplevelser er det ingen tvil om. Mange velger derfor å jobbe noen år i utlandet, både for å oppleve noe nytt og for å få nye erfaringer. Et av de mest populære arbeidsstedene for nordmenn utenfor Norge, er Malta. Her får man sommer og sol nesten året rundt, billig alkohol og mat, og fantastiske arbeidsmuligheter. Flere nordmenn jobber nemlig hos utenlandske spillselskaper, og dette er mulig i flere av landene vi nevner i denne artikkelen. Majoriteten av stillingene gir dessuten både god lønn og gode fordeler.
Vanligst å jobbe på Malta, Storbritannia og Kypros
Når man jobber for et utenlandsk spillselskap, jobber man som oftest på Malta, Kypros eller i Storbritannia. Det er i disse landene det finnes flest utenlandske spillselskaper, og dessuten er de veldig tiltrekkende for nordmenn. Malta og Kypros er kjente for sitt sydenmiljø, med sommer og sol nesten året rundt, fantastiske havområder og strender. Storbritannia passer best for de som tiltrekkes av store land og byer, som ikke er så altfor langt unna Norge.
Fantastiske arbeidsmuligheter for nordmenn
Som nordmann i er man veldig ettertraktet blant utenlandske spillselskaper, og det tar ofte kort tid fra man søker til man får intervju og svar. Den vanligste og raskeste måten å komme inn i arbeidsmarkedet for utenlandske spillselskaper, er å starte som kundeservice medarbeider. Da får man muligheten til å jobbe seg oppover innad i firmaet, eller skaffe seg en høyere stilling hos et annet selskap innen bare noen måneder.
For eksempel kan man gå fra kundeservice til VIP eller innhold. Her er det mange muligheter for arbeid – spesielt når man snakker og skriver godt på norsk. Det som veier mest når du søker på jobb hos utenlandske spillselskaper, er personlighet, ferdigheter og erfaring. Utdanning kan også spille en rolle, avhengig av hvilken type jobb man søker på.
Konkurransedyktig lønn og gode fordeler
Når man leser om jobber i utlandet, da spesielt hos utenlandske spillselskaper, leser man ofte om «konkurransedyktig lønn» og «gode fordeler». For å tiltrekke seg nordmenn må selskapene tilby noe som er bedre enn hva andre selskaper tilbyr. Det kan for eksempel være en over gjennomsnittet høy lønn, gratis øl på fredager, firmafester med åpen bar, bonussystemer, forsikring og mer.
Med tanke på lønn er det viktig å huske på at denne er en del mindre enn det vi får i Norge, spesielt i land som Malta og Kypros. Det er fordi levekostnadene er lavere enn i Norge, med unntak av husleie, som kan minne mer om norske priser igjen. Spesielt mat og transport er billig i disse landene. Lønnsnivået for en jobb som kundeservice medarbeider på Malta ligger som oftest på mellom 18.000 og 23.000 euro i året før skatt. Vi anbefaler at man velger en jobb med minst 20.000 euro i lønn per år, da 18.000 kan bli litt lite om man ikke deler leilighet med noen.
Dersom det ikke er noe ledig, kan det være en idè å sende en åpen søknad.
Husleie og depositum
Grunnet en enorm innstrøm av utenlandske arbeidere, da spesielt fra Skandinavia, Portugal og Frankrike, har prisene for husleie økt mye de siste årene. For eksempel kunne man i 2015 leie en leilighet med to balkonger og to soverom til 550 euro i måneden, mens samme type leilighet ble satt opp til 850 euro i pris på bare to år. Her har vi tatt utgangspunkt i leilighetsprisene i Malta.
Prisene varierer veldig avhengig av område, standard og antall soverom. Når man er på jakt etter en leilighet å leie, er det letteste å benytte seg av en eiendomsmegler, da de gjør hele jobben for deg med å finne leiligheten du vil like. Med det sagt, så må man betale noen tusen ekstra (noen prosent av husleia), i avgift.
Depositumet i Malta pleier å være tilsvarende én måneds husleie. Så hvis du finner en leilighet til 800 euro, må du totalt betale 16.000 euro når du overtar leiligheten, pluss en eventuell avgift hvis du har brukt en eiendomsmegler. Det er også mulig å finne leiligheter på ulike leilighetsgrupper på Facebook.
Feriedager, fleksitid og hjemmekontor
Når det gjelder feriedager i land som Malta, får du et bestemt antall dager i året + helligdager fri. Dette er avhengig av om du jobber skift eller faste dager. Feriedagene kan man som oftest velge helt selv når man vil ta, og man bestiller da i et program. Etter at man har bestilt ferie, vil man enten få den godkjent eller avvist av sjefen sin, avhengig av om det er mulighet for å ta fri den/de dagen(e), eller ikke.
Mange jobber med faste dager (for eksempel mandag til fredag) tilbyr også fleksitid og hjemmekontor når det er mulighet for det. Med fleksitid kan man komme når som helst mellom for eksempel 07:00 og 10:00, så lenge man jobber 8 timer totalt.